torsdag 5 november 2009

Företagsklimat, hur och för vem?

Efter kvällens debatt i Göteborgs kommunfullmäktige ställer jag mig rubricerad fråga. Sammanfattningsvis rörde sig debatten från stora till små företag, från förmögenhetsskatt tilll lagen om anställningsskydd och inte minst från amsagor till dokumentär.

Högern i Göteborg tar föga förvånande upp den debatt som Svenskt näringsliv så utstuderat driver. Eftersom skatten är för hög, anställningsskyddet för de anställda är för bra och för att Miljönämnden faktiskt ser till att maten vi köper inte är dålig är företagsklimatet i Göteborg påväg utför, ja ni förstår, om inte högern får som de vill är företagsklimatet snart på östtyska nivåer.

Jag tror att det är få saker som påverkar företagsklimatet så lite som lagen om anställningsskydd. Möjligtvis hur det går för Liverpool i Premier league.

Vad är det då som påverkar hur det går för företagen?

För det första handlar det om PG Gyllenhammars tes, att Göteborgarna faktiskt måste ha råd att efterfråga de varor och tjänster som erbjuds. Då behöver vi stärka inkomsten för det som faktiskt konsumerar sina pengar, tvärtom vad högern gör. Högerns politik går ju ut på att ge mer köpkraft till dem som redan har det mesta och därmed sparar pengarna.

För det andra handlar det om att samhället i allmänhet och kommunen i synnerhet måste tillhandahålla välfärdstjänster i form av förskola, bostäder och sjukvård osv, så att både de som ska anställas och de som ska efterfråga faktiskt lockas till Göteborg eller väljer att bo kvar.

För det tredje tror jag det är viktigt att kommunen också för en aktiv etableringspolitik, skapar företagsbyar el liknande, och också utvecklar infrastrukturen så att företagen kan växa. En del av denna infrastruktur kan ju också vara att försöka stödja småföretagen genom byråkratin genom att samlokalisera kommunala och statliga myndighetsutövare för att möta kunden/brukaren på ett bättre sätt.

Hur ska man då sammanfatta detta? Jag tror högern gör samma misstag som alltid. Det är skatter, regler och anställningsskydd som är felen. Det tycker inte företagen. Alla fakta säger att företagen efterfrågar det som (s) driver i Göteborg. En politik som är bra för göteborgarna är bra för företagen. Svårare än så är det inte. Sedan kan man ju ändå alltid önska ett bättre tabelläge för Liverpool! Vad man än tycker om borgarna kan man ju inte skylla 6:e platsen på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar