fredag 9 mars 2012

Kompetenssamhället

För mig blir det allt mer uppenbart att samhället behöver bli bättre på att definiera kompetenser. Svenskt utbildningssystem tycker jag är allt för hierarkiskt uppbyggd för att faktiskt utbilda människor till det som behövs. Missförstå mig inte nu, det handlar inte om en skepsis mot högskoleutbildning eller så. Snarare tvärtom.

När vi idag ska försöka definiera vad man behöver kunna för ett yrke blir svaret ofta ett sammanhållet utbildningsprogram, gymnasialt eller eftergymnasialt. Tyvärr är det allt för sällan det svarar för vilken kompetens som faktiskt behövs. Vi måste börja i andra änden. Först definiera vad man behöver kunna. Sedan forma utbildning efter det som behövs.

Idag gör vi tvärtom. Vi har ett hierarkiskt fastställt utbildningssystem, i sig kvalitetssäkrat, som är bra på att utbilda folk. Vi gör det därför vi inte kan definiera kompetenser, vi gör det för att de sammahållna utbildningsprogrammen är den kvalitetssäkring som finns.

Detta har vi inte råd med. Ska vi klara av att utveckla välfärd, företagande och livskvalitén måste vi tillvarata och utveckla människors kompetens. Öppna dörrar istället för att tala om att man inte har utbildats på ett visst program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar